EDI uygulamalarının maliyetinin hesaplanması, şirketinize gerçek anlamda finansal ve ticari fayda sağlayabilmek açısından çok önemlidir. Bu bakışla ilk vermeniz gereken karar, kurum içi bir EDI yapısı kurmak ile dış kaynak bir EDI servis sağlayıcı ile çalışmayı seçmenizdir.

Kurum içi

Bazı büyük kurumlar kendi EDI altyapılarını kurmayı tercih edebilirler. Bu, iç yönetim, kontrol ve güvenlik avantajlarına sahiptir. Ancak bu basit çözümlerle uygulanabilecek bir süreç değildir. Kendi EDI sisteminizi kuracaksanız, en azından, aşagıdaki yatırımları yapmanız gerekir:

  • EDI yazılımı
  • İletişim yazılımı
  • Yetkin Güvenlik Duvarı ve Yönetimi
  • EDI iletişim protokolleri
  • Mapping ve Çevirim yazılımı
  • EDI ve mapping uzmanı
  • Bakım ve destek personeli

Bu yatırımlar sizi ancak başlangıç ​​noktasına getirecektir. Dahili bir EDI sistemine sahip olmuş olacaksınız ama EDI sisteminin çalışır hale gelebilmesi yani veri akışının başlayabilmesi için ticari iş ortaklarınızın her birine yardımcı olmanız, hatta bazen onların da bir EDI altyapısı kurmasını bizzat yönetmek zorunda kalmanız gerekebilir. Bunu, EDI yapmak istediğiniz her bir iş ortağı ile yapmalısınız. Bu süreç ticari bağlantı ağınız genişledikçe, büyüdükçe ve değiştikçe devam eden bir gereksinim olacaktır.

Özellikle bu süreç yönetimi ve süreklikliliği yüzünden birçok kuruluş bir EDI servis sağlayıcı ile çalışmayı tercih etmektedirler. Böylece sürekli ve artan EDI yönetim ve bakım işlerinden kurtuldukları gibi genellikle ilk yatırım maliyetleri de önemli ölçüde azalmaktadır. Bu durum KOBİ'ler daha da önemli olduğundan EDI ağının genişlemesi ve etkin çalışabilmesi için daha optimal bir yol olarak ortaya çıkmıştır.

EDI Servis Sağlayıcı

Büyük ihtimale EDI servis sağlayıcı seçiminizde en önemli etken fiyatlandırma politikası olacaktır. Maliyetleri göz ardı etmemekle birlikte aşağıdaki kriterleri de hesaba katmanız sürdürülebilir bir EDI akışı yakalayabilmeniz için çok önemlidir.

  • Sağlayıcının ağında aktif olarak bağlı bulunan iş ortaklarınızın sayısı
  • Sağlayıcının bulunduğunuz bölgede servis verip vermediği
  • Sizi ve ticari ağınızı desteklemek için sağlayabilecekleri destek ve eğitim seviyeleri
  • Size ve ticari ağınızdaki tüm iş ortaklarınıza sunacakları seçenekler

Sağlayıcı maliyetleri genellikle ağ üzerinden ilettiğiniz veri hacmi ile alakalıdır. Direk olarak verinin büyüklüğüne dair KB, MB cinsinden hesaplanabileceği gibi belge sayısı olarak da ele alınan bu veri hacmine yaygın olarak trafik ücreti denmektedir. Bununla birlikte servis sağlayıcılar farklı abonelik modelleri sunabilmektedirler. Yıllık abonelik, trafik paketleri ve kullandığın kadar öde başlıca modellerdir.

Özellikle trafik maliyet hesaplarken farklı servis sağlayıcılar farklı hesaplama kriterleri kullanabilmektedirler. Aynı telekom sağlayıcılarının 10 saniye bile konuşsanız 1 dakika olarak fatura etmeleri gibi bazı EDI servis sağlayıcılar da minimum belge büyüklüğü gibi bazı kriterler belirleyebilmektedirler. Bu da aynı ücreti talep ediyor gibi görünen iki sağlayıcıda gerçekleşecek maliyetin farklı olabilmesine yol açmaktadır.

Özetle, bir servis sağlayıcı seçerken maliyet ne kadar önemli ise destek ve güvenilirlik de o kadar önemlidir. Unutmayın ki teklif aşaması geçilip gerçek uygulamaya geçildiğinde servis sağlayıcının teknik kapasitesi, servis becerileri ve deneyimi EDI süreçlerindeki verimliliği ve dolayısı ile maliyetleri etkileyen önemli kriterlerdir.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top