Kripto paralardan doğan gündem nedeniyle Blockchain son zamanlarda manşetlere hakim bir konu oldu. Bununla birlikte, özellikle tedarik zincirinde blok zincirinin çok daha büyük bir rolü olabileceği, iş yapma şeklimizde devrim yapma potansiyeli olduğu en sık tartışılan konulardan biri haline geldi.

Blockchain uygulamalarının bir gün EDI sistemlerinin yerini alacağı konusunda bolca söylenti çıktığını söyleyebiliriz. Bu söylentilerin biraz abartılı olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Blockchain eğer gerçekten iş uygulamalarında kendine bir yer açmayı başarırsa, bunun EDI hacmini artırması çok daha muhtemeldir. Nitekim, güvenlik, şeffaflık, hız, hatasızlık EDI için en önemli başarı unsurları arasındadır. Blockchain bu konuda katma değer getirdiği sürece EDI sistemlerinin içinde yer alması kaçınılmaz olacaktır.

Edinedir bir bilgilendirme platformu olduğundan öncelikli olarak bir adım geri giderek Blockchain nedir ona bakalım.

BlockChain (Blok Zinciri) Teknolojisi nedir?

Blockchain, işlem geçmişini kaydeden paylaşımlı ve dağtılmış bir dijital defterdir. Bir işlem yapıldıktan sonra değiştirilemez. Birisi yeni bir işlem yapmak istiyorsa, tüm taraflar defterlerine eklediklerine onay vermek zorundadırlar.

Blokların Ölümsüzlüğünden gelen Güvenlik

Zincirdeki bloklar değişmezdir, yani eklendikten sonra değiştirilemezler. Değişikliklerin yapılması gerekiyorsa, bu işlemin kendisinde bir değişiklik yapmak yerine, ayrı bir düzeltme işlemi gerektirir.

BlockChain ve EDI

İlk bakışta, blockchain'in EDI sistemlerine bir alternatif olduğu düşünülebilir; Ticari partnerlerin hata veya inkâr riski olmadan hızlı ve açık bir şekilde iletişim kurmaları için iyi ve hızlı bir yol sunar. Blockchain büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, yeni teknolojilerin “yık ve yenisini kur” yöntemiyle başarılı olmadığını hatırlamak önemlidir. Blockchain çözümlerinin de EDI uygulamalarını artırarak ve genişleterek uygulamaya geçmesi daha muhtemel görünüyor.

Başka bir deyişle, EDI uygulamalarının 50 yılı aşan birikiminin yanında Blockchain ile gelen bilgi paylaşım yöntemleri buluştuğunda ortaya daha verimli ve güvenilir çözümler çıkacaktır. Bunun yanında mevcut sistemlerin yerine konmak üzere ortaya çıkacak yeni sistemlerin işletmeler arasında oluşmuş ticari denklemleri, mevcut ERP uygulamalarını ve daha da önemlisi Oluşacak blokların içinde bulunacak bilgi kaynaklarının doğru analizlerini içermediği durumda önemli bir risk oluşturacağı da açıktır.

BlockChain Kullanımında ise Son Durum Şöyle...

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top