Elektronik Veri Değişimi (EDI) uygulamaya başlamadan önce hangi dokümanları iletmek ve hangi dokümanları otomatik olarak almak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bu dokümanlar sizin müşterilerinizle ve tedarikçilerinizle farklılık gösterecektir.

EDI uygulamaya 3 adımda başlayabilirsiniz. Dokümanları belirlemek ve hazırlamak, ilgili dokümanların EDI standartlarına çevrilmesi (mapping) ve iletişim protokollerinin belirlenerek bağlantının kurulması.

1. Adım: Dokümanları belirlemek ve hazırlamak

İlk adım veri toplamak ve düzenlemektir. Örneğin, bir satınalma siparişi yazdırmak yerine, sisteminiz bir EDI belgesi oluşturmak için gerekli bilgileri içeren bir elektronik dosya oluşturur. Verilerin kaynakları ve elektronik belgeleri üretmek için mevcut yöntemler şunları içerebilir:

  • Bu amaçla hazırlanmış bir ekran üzerinden verilerin manuel olarak girilmesi
  • PC tabanlı verileri e-tablolardan veya veritabanlarından dışa aktarma
  • Hazır raporlarınızı veri dosyalarına dönüştürmek
  • Varolan uygulamalarınız üzerinde (ERP, CRM, Planlama) bulunan bilgilerinizin EDI aktarımına uygun şekilde dışa aktarılması için gerekli özelleştirmeler/geliştirmeler
  • EDI işlevlerini yerine getirmek üzere özel olarak tasarlanmış bir uygulama yazılımı satın alma

2. Adım: Dokümanların EDI standartlarına çevrilmesi (Mapping)

Bir sonraki adım, iç veri formatınızdaki uygun bölümler ve veri öğelerini kullanarak EDI standart biçimlerinden birine dönüştürmek için özel bir çevirmen yazılımına verilerini beslemektir. Böyle bir yazılımı kendi teknik altyapınız üzerinde çalışacak şekilde satın alabilirsiniz. Bu tip yazılımlarda her bir doküman için sizin ürettiğiniz verilerin EDI standartına çevrilmesi için bir haritalama işlemi yapmanız gerekecektir. Bu haritalama/çevirme (mapping) hazırlığı genellikle özel bir uzmanıl ve EDI standartlarına hakimiyet gerektirir. Bu yazılımlar, günlük binlerce işlemi gerçekleştiren büyük sistemlerden haftada yalnızca birkaç yüz işlem gerçekleştiren PC tabanlı yazılımlara kadar her bütçe ve ihtiyaca uygun olarak mevcuttur.

Bu işlem için bir diğer alternatif de bu konuda uzmanlaşmış bir "EDI servis Sağlayıcı" ile çalışmaktır. Bu durumda, siz hazırladığınız dosyaları bu servis sağlayıcıya oldukları haliyle iletebilir ve gerekli "çevrim" ve "iletim"'lerin onlar tarafından sağlanmasını talep edebilirsiniz.

3. Adım: Bağlantı protokolü belirlemek, bağlantı oluşturmak ve iletime başlamak

İş belgeleriniz uygun EDI formatına tercüme edildikten sonra, ticari ortağınıza iletilmeye hazır hale gelirler. Aktarımını gerçekleştirmek için ortaklarınızın her biri ile nasıl bağlanacağınıza karar vermeniz gerekir. Zira her firma kendi sistemlerinde yapılacak dış bağlantılarla ilgili kurumsal tercihlere sahip olabilirler. Bu noktada iki ana yaklaşımdan birini seçmeniz gerekecektir.

  • AS2, OFTP, OFTP2, FTP, SFTP, FTPS, Web Servis, SOAP veya başka bir güvenli internet protokolünü kullanarak doğrudan bağlantı kurmak,
  • Herhangi bir "EDI Servis Sağlayıcı" ile anlaşarak size uygun bir bağlantı protokolü ile ilgili "EDI Servis Sağlayıcı" ile bağlantı gerçekleştirdikten sonraki tüm bağlantıları servis sağlayıcının yapmasını sağlamak

edi nasil uygulanir

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top