EDI Nedir | Elektronik Veri Değişimi Bilgi Bankası

Dünyada elektronik ticaret işlemlerinin %85'i EDI kullanılarak gerçekleşmektedir. Ticari ve değerli iş dokümanlarını, hızlı, kolay, güvenilir ve güvenli bir şekilde iletmenin kabul edilen en iyi yöntemidir. Eğer siz henüz Elektronik Veri Değişimi yapamıyor ya da yapmıyor olsanız bile büyük ihtimalle ticari iş ortaklarınızın bazıları hali hazırda yapıyor durumdadırlar. Peki o zaman EDI nedir? Ne faydası vardır ve nasıl yapılır? Aradığınız cevapları burada bulabilirsiniz.

EDI Hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Mapping

Veri analizi tamamlandıktan ve veri yapıları anlaşıldıktan sonra, EDI çeviri yazılımı (mapping) hazırlanır. En genel tanımıyla Mapping, kaynak dokümandaki veri öğelerinin hedef dokümandaki yerlerine yerleştirilme işlemidir. Kurumunuz içinde ya da Servis sağlayıcınız bünyesinde yetkin bir EDI Uzmanı gerekli mapping yazılımını uygulayabilir.

Bir mapping yazılımı kaynak dokümandaki veri öğelerini hedef dokümandaki yerlerine yerleştirir, gerekliyse veri tiplerini, veri öğesi adlarını değiştirir ve son haline dönüştürür. Bunu yapabilmek için kaynak dosyanın olası her türüne karşılık gelecek bir çıktı alternatifinin hesaba katılmış ve programlanmış olması gereklidir. Bu çevirim işlemleri esnasında oluşabilecek hataları ve uyumsuzlukların kayıt altına alınması ve takip edilebilmesi de yine bu mapping yazılımlarının olmazsa olmazlarıdır.

Mapping işleminde ana hedef, mümkün olduğunca özel arayüzlere olan gereksinimden kaçınmaktır. (özellikle iş için farklı düzenlemeler, mapping esnasında girilmesi gerekecek ek bilgiler). Veri formatları standartlaştırıldıkça, sistem performansı o kadar iyi olur ve spesifik programlama gereksinimi azalır.

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top