EDI Nedir | Elektronik Veri Değişimi Bilgi Bankası

Dünyada elektronik ticaret işlemlerinin %85'i EDI kullanılarak gerçekleşmektedir. Ticari ve değerli iş dokümanlarını, hızlı, kolay, güvenilir ve güvenli bir şekilde iletmenin kabul edilen en iyi yöntemidir. Eğer siz henüz Elektronik Veri Değişimi yapamıyor ya da yapmıyor olsanız bile büyük ihtimalle ticari iş ortaklarınızın bazıları hali hazırda yapıyor durumdadırlar. Peki o zaman EDI nedir? Ne faydası vardır ve nasıl yapılır? Aradığınız cevapları burada bulabilirsiniz.

EDI Hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

EDI uygulamalarının kurumunuzla bütünleşmesi

EDI uygulamalarında ortaya çıkan en büyük geliştirme işi, EDI sistemlerini mevcut kurumsal uygulamalara entegre etmektir. İş ortaklarınızdan alacağınız ya da göndereceğiniz verileri ve seçeceğiniz EDI standartında göre mevcut sistemlerde bulunan verilere "eşleştirmelisiniz". (Mapping ~ Haritalama)

Uygulayacağınız EDI programı belirlendikten sonra mevcut kurumsal yazılımlarınızın gönderip alacağı verilerin bu yazılımlardan sağlanması için bir yazılım ekibi gereklidir. Bu ekibin, hem kurumunuzdaki ERP, CRM, Üretim yazılımlarına hem de EDI standartlarına hakim olması gerekecektir. Bu ekip:

  1. Seçeceğiniz EDI formatındaki verilerin bu yazılımlar tarafından üretilmesini ve işlenebilmesini sağlayacaktır.
  2. Bir EDI Mapping uygulaması ya da servisi için bir ara format kullanıp, seçeceğiniz Mapping (haritalama) yazılımı üzerinde gerekli çevrimlerin hazırlanmasını sağlayacaktır. Birebir bağlantı yöntemini seçtiğiniz durumda bu haritalama işleminin her farklı iş ortağı için revize edilebileceği gibi sıfırdan yapılması gerekebileceğini unutmayınız.

Tüm bu programlama faliyetlerinde çok karmaşık doküman akışlarının veri tiplerinin içine eklenmesini, doğru segmentasyonun yapılmasını ve uygun zarf methodlarının seçilmesi ve uygulanmasının gerekeceği hesaba katıldığında bu ekibin EDI ve veri entegrasyonu konusunda yetkin ve tecrübeli olması gerektiği anlaşılacaktır.

Mapping ya da entegrasyon çalışması 3 aşamada gerçekleştirilir:

  1. Kaynak ve Hedef veri tiplerinin analizi
  2. Mapping (Haritalama) Çalışması
  3. Özel arayüzler, hata bildirimleri, yönetim ve izlenebilirlik kodlamalarının yapılması

 

 

 

HIZLI - KOLAY - GÜVENİLİR - SÜRDÜRÜLEBİLİR - HATASIZ


Go To Top